Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Punkit ja golf

Golfin suosio on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Yhä useampi golffari kiertää Suomea kokeillen eri kenttiä ja ulkomaille suuntautuvista pelireissuista on tullut laajalti harrastajien huvia. Euroopassa riittää toinen toistaan upeampia kenttiä, ja valmiita golfmatkoja voi ostaa vaikka suoraan netistä.
 

Punkki voi piileskellä raffilla

Suurin piirtein samaan aikaan ensimmäisten golffarien kanssa talviuniltaan heräävät myös punkit. Niihin voi törmätä sekä Suomen että Keski- ja Etelä-Euroopan golfkentillä. Väylien ulkopuoliset alueet ovat otollisia näille kooltaan pienille mutta aiheuttamansa haitan puolesta suurille pedoille. Punkki odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella maanpinnasta, sopivaa uhria. Lyhytlahkeiset housut ja -hihaiset paidat helpottavat punkin pääsyä iholle. Punkki tarttuu raajoillaan ohikulkevaan, tai vaikkapa raffilta palloaan etsivään, pelaajaan ja voi vaeltaa useita tunteja iholla etsien sopivaa kiinnittymiskohtaa. Sellaisen löydettyään punkki vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy paikoilleen jopa useiden päivien ajaksi. Purressaan punkki ruiskuttaa puuduttavaa ainetta, joten punkin puremaa tuskin tuntee.
 

Yksi purema voi riittää

Punkki voi tartuttaa viruksen ihmiseen heti purressaan. Virus voi pahimmillaan aiheuttaa puutiaisaivotulehduksen (TBE). Toisin kuin borrelioosilta, TBE:ltä voi suojautua rokottautumalla. Monet suosituista golfkentistä sijaitsevat kohonneen riskin alueella Suomessa ja Euroopassa. Tutustu TBE:n riskialueisiin ja katso sijaitseeko lempikenttäsi tai matkakohteesi kohonneen riskin alueella.

Golf-lyönti.

Golfaatko riskialueella?

Punkki voi vaania myös rangella.

Miten suojautua punkeilta?

Punkin pääsyä iholle voi estää oikeanlaisella vaatetuksella. Borrelioosia voi ennaltaehkäistä päivittäisellä punkkisyynillä. TBE:ltä eli puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokottautumalla.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.