Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Pneumokokki vs. influenssa

Pneumokokkibakteerin aiheuttamat sairaudet leviävät erityisen helposti influenssakauden aikana.

Pneumokokin aiheuttamia tauteja esiintyy yleisesti influenssan jälkitautina, sillä usein influenssa toimii ns. portinavaajana pneumokokkibakteerille. Influenssa vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja, jolloin pneumokokki pääsee leviämään helpommin ja aiheuttamaan esimerkiksi keuhkokuumetta.

Pneumokokki leviää influenssakauden aikana

Pneumokokkibakteerilla ja influenssaviruksella on paljon yhteistä

Sekä pneumokokkibakteeri että influenssavirus tarttuvat pisaratartuntana yskimisen tai käsi-suu-kontaktin välityksellä. Lisäksi molemmat ovat erityisen vaarallisia riskiryhmille, joilla on heikompi vastustuskyky.

Pneumokokkibakteerin aiheuttamia sairauksia hoidetaan antibiootein. Influenssaa hoidetaan ensisijaisesti oireenmukaisesti, mutta vakaville jälkitaudeille alttiimmille potilaille lääkäri voi määrätä myös viruslääkettä.

Oireetonkin voi levittää pneumokokkia

Influenssakaudella jopa puolet lapsista ja kolmannes aikuisista kantaa pneumokokkibakteeria nenänielussaan. Yleensä nenänielussa asustava pneumokokki ei aiheuta oireita, mutta oireeton pneumokokin kantajakin voi levittää bakteeria. Pneumokokki leviää helposti esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.

Tutustu influenssan ja pneumokokin eroihin:

Pneumokokki vs influenssa

Muista suojautua influenssalta ja pneumokokilta

Arjessa paras tapa suojautua taudinaiheuttajilta, myös influenssalta ja pneumokokilta, on hyvä käsihygienia ja terveelliset elintavat.

Pneumokokkibakteeria ja influenssavirusta vastaan voi suojautua myös rokottautumalla. Influenssakausi alkaa yleensä joulukuun aikana tai viimeistään vuodenvaihteen tienoilla. Influenssarokotus kannattaakin ottaa hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta. Myös pneumokokkibakteerilta voi suojautua rokottautumalla.

Lue lisää suojautumisesta->
 

Lue lisää pneumokokkibakteerista ja rokottautumisesta

www.thl.fi/rokottaminen

www.rokotustieto.fi

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.