Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Puutiaisaivokuumeen (TBE) ja borrelioosin erot

Punkkien eli puutiaisten levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus (TBE), eroavat selvästi toisistaan.

Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE). Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta sitä vastaan ei voi suojautua rokottautumalla.

Puutiaisaivotulehdus eli TBE on viruksen aiheuttama tauti, joka on pahimmillaan hyvin vakava. Puutiaisaivotulehduksen hoitoon ei ole olemassa lääkettä, mutta siltä voi suojautua rokottautumalla.
 

Tarttuminen

Borrelioosissa tartunnanaiheuttajan siirtyminen puutiaisesta ihmiseen kestää yleensä 1−2 vuorokautta. TBE-virus sen sijaan tarttuu jo muutamassa minuutissa, eli pian kun virusta kantava punkki on purrut ihmistä.

Päivittäinen punkkisyyni on siis pätevä suojautumiskeino borrelioosilta, mutta puutiaisaivokuumeen tarttumista se ei estä, jos punkki on jo ehtinyt tarttua. Sama punkki voi kantaa sekä borreliabakteeria että TBE-virusta.
 

Esiintyminen

Borrelioosi on huomattavasti TBE:tä yleisempi. Viime vuosina Suomessa on raportoitu vuosittain noin 2000 borrelioositapausta THL:n tartuntatautirekisteriin. Vuonna 2023 TBE-viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus todettiin 160 potilaalla, ja tapausten määrät ovat olleet selvässä kasvussa.

Todelliset tartuntamäärät ovat jopa suurempia, sillä tilastoihin päätyvät vain laboratoriotesteissä varmistetut borrelioosi- ja TBE-tapaukset. Noin viidesosan punkeista on arvioitu kantavan borrelioosia aiheuttavaa bakteeria, ja puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta kantaa puolestaan noin 1-2 prosenttia punkeista.

TBE vs borrelioosi -taulukko.

Liikuitko luonnossa?

Riskialueilla oleillessa punkkitarkastus kannattaa tehdä joka päivä.

Miten suojautua punkeilta?

Punkin pääsyä iholle voi estää oikeanlaisella vaatetuksella. Borrelioosia voi ennaltaehkäistä päivittäisellä punkkisyynillä. TBE:ltä eli puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokottautumalla.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.