Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Pneumokokkitaudit ja oireet

Tutustu pneumokokkibakteerin aiheuttamiin tauteihin ja niiden oirekuviin.

Pneumokokki (Streptococcus pneumoniae) on merkittävä infektiosairauksia aiheuttava bakteeri. Se voi pahimmillaan aiheuttaa sairaalahoitoa vaativan keuhkokuumeenverenmyrkytyksen tai aivokalvontulehduksen. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume. Muita pneumokokkibakteerien aiheuttamia tauteja ovat esimerkiksi korva- ja poskiontelotulehdukset. Samoja tauteja aiheuttavat myös muut bakteerit sekä erilaiset virukset. 

 

Pneumokokin aiheuttamat taudit ja oirekuvat

Keuhkokuume eli pneumonia

Keuhkokuume on keuhkokudoksen tulehdustauti. Se on yleisin vakava pneumokokkitauti. Vuosittain noin 60 000 henkilöä Suomessa sairastuu keuhkokuumeeseen ja heistä lähes puolet tarvitsee sairaalahoitoa.  Keuhkokuume on tavallisin pienillä lapsilla ja yli 65-vuotiailla. Keuhkokuumetta aiheuttavat pneumokokin lisäksi muutkin bakteerit sekä iso joukko viruksia. Esimerkiksi lasten keuhkokuumeista enemmän kuin puolet on virusten aiheuttamia. Vaikka keuhkokuume alkaisi virusinfektiona, noin viidesosalla mukaan tulee myös bakteeri, yleisimmin pneumokokki.

Oireet ja hoito

Keuhkokuume on lähes aina raju tauti ja vaatii lievimmilläänkin pitkän toipumisajan. Tyypilliset oireet ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- tai vatsakipu, juuri alkanut tai pahentunut yskä sekä hengenahdistus. Poikkeuksellinen väsymys ja sairauden tunne ovat keuhkokuumeelle tyypillisiä yleisoireita, ja hyvin iäkkäillä nämä sekä sekavuus voivat olla sen ainoat oireet.

Keuhkokuumeen merkittävä aiheuttajabakteeri on pneumokokki. Keuhkokuumeen aiheuttajaa ei aina selvitetä eikä sitä voida aina oireiden, laboratoriotutkimusten eikä keuhkoröntgenkuvankaan perusteella luotettavasti päätellä. Siksi tauti hoidetaan aina antibiooteilla.

Aivokalvotulehdus eli meningiitti

Toinen vakavista pneumokokkitaudeista on aivokalvotulehdus. Pneumokokki aiheuttaa Suomessa noin 25 tapausta vuodessa. Aivokalvontulehdusta aiheuttavat myös meningokokki sekä stafylokokki. Ennen rokotusohjelman aloittamista myös hemofilusbakteeri oli merkittävä aivokalvotulehduksen aiheuttaja. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, samaa tautia, joskin ei niin vaarallisena, aiheuttavat myös erilaiset virukset ja sienet.

Oireet ja hoito

Bakteerin aiheuttaessa aivokalvontulehduksen tyypillisimpiä oireita ovat korkea kuume, päänsärky ja tajunnan häiriöt. Bakteerin aiheuttaman aivokalvontulehduksen hoitoon kuuluu aina antibioottihoito sekä tarvittaessa kohonneen aivopaineen alentaminen. Kyseessä on vakava tauti, sillä kuolleisuus meningokokin ja pneumokokin aiheuttamaan aivokalvontulehdukseen on suuri (10–20 %). Lisäksi 5–20 %:lle taudista selvinneille jää jälkivaurioita, kuten kuulon tai näön ongelmia tai muita hermosto-oireita. 

Verenmyrkytys, yleisinfektio, sepsis

Sepsis on infektion aiheuttama elimistön tulehduksellinen vaste, johon liittyy vaikeissa muodoissa elintoimintahäiriöiden äkillinen kehittyminen. Sepsikseen johtavan infektion aiheuttajia on useita, niin bakteereita kuin viruksia.

1–14-vuotiaiden verenmyrkytyksen yleisin aiheuttaja on Staphylococcus aureus eli tutummin stafylokokki. Pneumokokki ei enää tässä ikäryhmässä ole yleisin verenmyrkytyksen aiheuttaja. Tämän katsotaan johtuvan vuonna 2010 aloitetuista lasten yleisistä pneumokokkirokotuksista.

Oireet ja hoito

Verenmyrkytyksen oireet vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä niin sanottu itsenäinen infektio vai jonkin tietyn elimen bakteeri-infektiosta alkunsa saanut sepsis. Itsenäisen infektion tavallisin oire on korkea kuume, joka voi viedä nopeasti huonoon kuntoon. Myös äkillinen yleisvoinnin romahdus ilman kuumetta voi olla sepsiksen aiheuttama. Tietyn elimen, kuten keuhkojen tai munuaisten bakteeri-infektion aiheuttamassa verenmyrkytyksessä vakavat oireet ilmenevät myöhemmin taudin edetessä. Yleensä ne kehittyvät vaarallisiksi hitaammin kuin itsenäisessä verenmyrkytyksessä.Sepsiksen hoidossa aika on avainasemassa, sillä tauti vaatii aina antibioottihoidon mahdollisimman ripeän aloittamisen.

Korvatulehdus eli otiitti

Aikuisilla harvinainen,mutta lapsilla sitäkin yleisempi välikorvatulehdus eli kansanomaisemmin korvatulehdus on varsin ikävä vaiva. Korvatulehduksen epäily on yksi tavallisimpia lasten lääkärissäkäynnin syitä.

Suomessa arvioidaan esiintyvän 500 000 korvatulehdusta vuosittain. Tauti on tavallisin 6 kk:n – 2-vuoden ikäisillä lapsilla. Sairaus on niin yleinen, että 70 % lapsista on sairastanut sen ainakin kertaalleen kahden vuoden ikään mennessä. Merkittävä otiittia aiheuttava bakteeri on pneumokokki. Muita tavallisia syyllisiä voivat olla Haemophilus influenzae ja Moraxella catarrhalis.

Oireet ja hoito

Korvatulehdusta edeltää lähes aina limainen hengitystietulehdus ja joskus kuulee sanottavan, että tauti ”menee korviin”. Korvatulehdus on usein ikävä vaiva, koska hyvin usein (75 % tapauksista) siihen liittyy korvakipu. Pienillä potilailla se ilmenee yölevottomuutena. Isommat lapset voivat kertoa itse korvien särkevän ja joskus kuulon huonontuvan. Korvatulehduksen toteaminen vaatii aina lääkärissä käyntiä. Tärkeintä korvatulehduksen hoidossa on kivun poisto. Hoitona käytetään myös antibioottia tilanteesta ja tapauksesta riippuen aina kerta-annoksesta yli viikon kuuriin. Vuonna 2010 aloitettu pikkulasten rokottaminen pneumokokkia vastaan on vähentänyt korvatulehdusten ilmaantuvuutta. Korvatulehdus syntyy usein influenssan jälkitautina ja onkin osoitettu, että myös influenssarokotus vähentää korvatulehduksia.


Pneumokokin aiheuttamat sairaudet

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.