Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Onko sinulla suolistosairaus tai reuma? Varo pneumokokkia

Kroonisesta tulehdussairaudesta kärsivä saa pneumokokkitaudin muita helpommin. Yksi syy on lääkitys, joka heikentää vastustuskykyä.

Jos sairastat kroonista tulehduksellista sairautta, kuten nivelreumaa, Crohnin tautia tai haavaista paksusuolitulehdusta, riskisi sairastua pneumokokkitautiin on jopa nelinkertainen muihin samanikäisiin verrattuna.

Jos olet lisäksi yli 65-vuotias ja tupakoit, riskisi saada pneumokokkitauti kipuaa vielä suuremmaksi.

Pneumokokkitaudit alkavat yleistyä jo 50-vuotiailla. Influenssan ohella pneumokokkitaudit ovat merkittävimpiä vakavia infektiotauteja länsimaissa. Suojautumalla voit kuitenkin ehkäistä vakavia tartuntatauteja. 
 

Virusinfektiot altistavat pneumokokkitaudeille

Pneumokokki, Streptococcus pneumoniae, on bakteeri, joka leviää pisaratartuntana yskiessä tai aivastaessa. Tartunnan voi saada myös pinnoista, kuten ovenkahvoista tai hissin nappuloista. Nenänielussa elävät pneumokokkibakteerit eivät välttämättä aiheuta oireita. Jos vastustuskyky jostain syystä heikkenee, bakteerit voivat aiheuttaa vakavankin taudin.

Pneumokokkitautien esiintyvyyspiikki osuu talven influenssa-aaltoon, mikä kertoo pneumokokkien yhteydestä virustauteihin. Pneumokokkitaudin voi kuitenkin saada ympäri vuoden.

Virukset petaavat tietä pneumokokkibakteerille, jotka voivat aiheuttaa otollisissa olosuhteissa infektioita. Pneumokokkitautien vaikeusaste vaihtelee lievästä korva- ja poskiontelotulehduksesta vakaviin, jopa tehohoitoa vaativiin tauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, aivokalvotulehdukseen tai verenmyrkytykseen.

Kun hoidat kroonista tulehduksellista sairauttasi hyvin, ehkäiset pneumokokkitautien tarttumista. Onkin tärkeää ottaa lääkärin määräämät lääkkeet ja käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa. Pneumokokki-infektio voi pahentaa perussairautta.

Suojautumisessa tärkeää on hyvä käsihygienia, monipuolinen ruokavalio ja riittävä lepo. Pneumokokkitauti, esimerkiksi keuhkokuume, vie voimat ja vaikeuttaa arjen askareista selviytymistä. Pahimmillaan keuhkokuume voi viedä pitkäksi aikaa huonoon kuntoon, johtaa sairauslomiin ja jopa sairaalahoitoon.

 

Rokottautuminen on terveyden ylläpitoa

Rokottautuminen on yksi hyvä tapa suojautua pneumokokkibakteereilta. On syytä muistaa, että keuhkokuumetta aiheuttavat pneumokokin lisäksi monet muut bakteerit ja virukset.

Rokottautumisesta kannattaa keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa, sillä immuniteettiin vaikuttavan lääkityksen kannalta on tärkeää rokottautua juuri oikealla hetkellä. Näin saavutetaan mahdollisimman hyvä suoja.

Lasten rokottautuminen hoituu rokotusohjelman puitteissa neuvoloissa, mutta aikuisten täytyy huolehtia asiasta itse. Rokottautumisen tulisikin aikuisiällä olla vakiintunut osa terveyden ylläpitoa.

Influenssarokote nostetaan esiin vuosittain, ja se on hyvä kohta miettiä rokottautumista myös pneumokokin varalta. Mitä useampi rokottautuu, sitä paremmin estetään pneumokokkibakteerien leviämistä.

 

Onko sinulla suurempi riski sairastua pneumokokkitautiin?

Lue: Kuka on riskissä sairastua?

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.