Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Diabetes ja pneumokokki

Diabetes altistaa erilaisille tartuntataudeille, kuten pneumokokkisairauksille. Suojautumalla infektioilta ja hoitamalla diabetesta hyvin voit silti elää hyvää arkea.

Monelle tulee yllätyksenä tieto, että diabeetikoilla on perusterveitä ihmisiä suurempi riski sairastua erilaisiin infektiotauteihin, kuten esimerkiksi bakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Keuhkokuumeen saa vuosittain n. 60 000 henkilöä Suomessa, ja heistä lähes puolet tarvitsee sairaalahoitoa. Tavallisin keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri on pneumokokki. Sairastuneista noin 45 000 on yli 65-vuotiaita. 65 vuotta täyttäneillä diabeetikoilla on miltei kolminkertainen riski sairastua keuhkokuumeeseen verrattuna terveisiin saman ikäisiin.

Keuhkokuume on useimmiten raju tauti, joka vaatii pitkän toipumisajan. Tämä voi tarkoittaa ikäviä poissaoloja töistä sekä lomamatkojen peruuntumisia. Yleisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, yskä, hengenahdistus sekä kylki- tai vatsakipu.

Sairastumisriskiä nostavat myös krooniset tulehdukselliset sairaudet, sydänsairaudet sekä erilaiset keuhkosairaudet, kuten astma ja keuhkoahtaumatauti. Myös pitkäaikainen suun kautta otettava kortisonihoito heikentää vastustuskykyä.

 

Suojautuminen keuhkokuumeelta

Riskiryhmässä oleville rokottautuminen influenssavirusta ja pneumokokkibakteeria vastaan ovat hyviä tapoja ehkäistä bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume on tavallinen influenssan jälkitauti. Rokottautuminen ei suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, sillä niitä aiheuttavat myös muut bakteerit ja virukset.

Sairaalahoitoa vaativat keuhkokuumeet näyttävät olevan hieman kohtalokkaampia diabeetikoille kuin terveille.

Diabetes lisää myös muiden pneumokokkitautien riskiä. Niitä ovat aivokalvontulehdus, korvatulehdus, poskiontelotulehdus ja verenmyrkytys. Aivokalvontulehduksen oireita ovat päänsärky ja korkea kuume, verenmyrkytys taas aiheuttaa nopean yleiskunnon romahduksen.

Aikuistyypin diabetes altistaa lisäksi sydäntaudeille, jotka ovat pneumokokkitautien merkittävä riskitekijä.

Suojautuminen on terveyden ylläpitoa

Voit vaikuttaa sairastumisalttiuteesi elämällä terveellisesti ja huolehtimalla sairauksien ennaltaehkäisystä. Hyvä käsihygienia on ensiarvoisen tärkeää. Sen lisäksi tasapainoinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta parantavat vastustuskykyäsi ja auttavat elimistöä kamppailemaan infektioita vastaan. Diabeetikkona voit harkita myös rokottautumista pneumokokkia vastaan. Keskustele asiasta lääkärin tai hoitajan kanssa. Jos ammattilainen on tunnistanut tarpeesi rokottautumiseen, hän kirjoittaa sinulle reseptin. Hae sen jälkeen rokote apteekista ja varaa aika rokottautumiseen terveydenhoitajalta.

Lapsilla pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja rokote annetaan neuvolassa. Aikuisilla tarpeellisista rokotuksista huolehtimisen tulisi olla vakiintunut osa terveyden ylläpitoa samaan tapaan kuin esimerkiksi hammaslääkärissä käynti.

7 keinoa suojautua pneumokokkitaudeilta

 1. Pese kädet

  Koska pneumokokkitaudit leviävät pisaratartuntana ja käsikontakteissa, käsien huolellinen pesu on tärkeää. Ota sormukset pois ja kostuta kädet. Hiero saippuaa käsiin noin minuutin ajan, puhdista huolella sormien välit ja peukalonhanka. Huuhtele ja kuivaa kädet hyvin. Sulje hana paperilla tai kyynärpäällä. Käsidesi ei korvaa käsienpesua, se on vain niitä tilanteita varten, joissa käytettävissä ei ole vettä eikä saippuaa. Yski ja aivasta hihaan tai nenäliinaan.
 2. Syö monipuolisesti

  Ruokavaliossa kannattaa suosia suojaravintoaineita ja kuituja sisältäviä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä huolehtia riittävästä proteiinien ja hyvien rasvahappojen saannista. 
 3. Nuku ja lepää

  Unen merkitys hyvinvoinnille ja terveydelle tunnetaan yhä paremmin. Varsinkin perussairauden kanssa levon merkitystä ei voi liikaa korostaa, sillä sairaus ja lääkitys verottavat voimia. Uni huoltaa aivoja ja vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa.
 4. Tee asioita, joista nautit

  Vaikka stressiä ei voi elämässä välttää, varaa edes pieniä hetkiä rentoutumiseen ja tee asioita, joista saat hyvää mieltä. Näin jaksat paremmin myös pitkäaikaissairauden kanssa.  
 5. Harkitse rokottautumista

  Rokottautuminen on yksi hyvä keino suojautua pneumokokkitauteja vastaan. Rokottautuessa elimistöön viedään osia pneumokokkibakteerista, jotka immuunijärjestelmä seuraavan kerran kohdatessaan tunnistaa.

  On hyvä muistaa, että esimerkiksi keuhkokuumetta voivat aiheuttaa myös muut bakteerit ja virukset, joilta rokottautuminen ei suojaa. Myös yleiskunto ja infektiopaine eli se, minkälaisissa olosuhteissa elät, vaikuttavat siihen, miten tehokkaan suojan rokottautuminen antaa.
 6. Liiku säännöllisesti

  Liikunta parantaa lihaskuntoa, vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen, vahvistaa immuniteettiä, rentouttaa, nostaa mielialaa sekä syventää unen laatua. Jokainen askel tekee hyvää. 
 7. Lopeta tupakointi

  Tupakoinnin lopettaminen laskee riskiä sairastua infektiotauteihin. Lopettamisen tueksi on tarjolla monenlaista apua. Muista myös kohtuus alkoholin käytössä

 

Pneumokokkibakteeri on vaaraksi etenkin ikääntyneille

Pneumokokki on infektiotauteja aiheuttava bakteeri. Erilaisia pneumokokkeja on löydetty runsaat 90, joista noin 30 aiheuttaa valtaosan taudeista.

Pneumokokkibakteeri on merkittävä taudinaiheuttaja paitsi lapsilla, myös aikuisilla ja erityisesti ikääntyneillä. Pikkulapset ovat riskissä sairastua pneumokokkitauteihin vielä kehittymättömän immuunijärjestelmän vuoksi.

Ikä on tärkeä vakavien pneumokokkisairauksien riskitekijä, sillä vastustuskyky heikkenee iän myötä, ja ihmisestä tulee alttiimpi infektioille. Myös eri sairaudet heikentävät immuunipuolustusta ja lisäävät pneumokokkitautien riskiä.

Altistavia sairauksia ovat diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, krooniset tulehdukselliset sairaudet, keuhkoahtaumatauti ja astma sekä muut krooniset keuhkosairaudet. Muita altistavia tekijöitä ovat immuunipuutokset, kuten syöpä, elinsiirrot sekä pysyvä immunosuppressiivinen lääkitys esimerkiksi reuman hoidossa.

Tupakointi, runsas alkoholin käyttö sekä sydämen ja maksan vajaatoiminta lisäävät pneumokokkisairauksien riskiä entisestään.

 

Onko sinulla suurempi riski sairastua pneumokokkitautiin?

Lue lisää: Kuka on riskissä sairastua?

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.