Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

RSV pienillä lapsilla

RSV (respiratory syncytial virus) on hengitysteiden tulehdusta aiheuttava virus, jota esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä. Erityisen alttiita vakavalle RSV-taudille ovat kuitenkin pikkulapset.

Suomessa yli puolet RSV-tapauksista todetaan pienillä, 0–4-vuotiailla lapsilla. Näistä tartunnoista suurin osa rajoittuu alle 1-vuotiaisiin vauvoihin. Pienillä lapsilla RS-virus voi aiheuttaa vakavan RSV-taudin, joka voi pahimmillaan vaatia sairaalahoitoa.

Mikä on RSV?

Vakava RSV-tauti pienillä lapsilla

Lievänä RSV aiheuttaa ylempien hengitysteiden tulehduksen, joka oireilee nuhana, kurkkukipuna ja toisinaan kuumeena. Pienet lapset ovat kuitenkin alttiita myös RSV:n aiheuttamalle vakavalle tautimuodolle, jolloin tulehdus leviää alempiin hengitysteihin.

Pienillä lapsilla RSV ilmenee usein bronkioliittina eli keuhkoputkien ja keuhkokudoksen tulehduksena. Bronkioliitin oireisiin kuuluvat:

  • Nuha
  • Nenän tukkoisuus
  • Yskä
  • Kuume
  • Hengitysvaikeudet ja -katkokset
  • Ongelmat syömisessä ja siitä johtuva kuivuminen

Lapsi aikuisen sylissä.

Hengitysvaikeudet ilmenevät tyypillisesti hengityksen vinkunana tai ritinänä. Mikäli lapsella ilmenee hengitysvaikeuksia tai -katkoksia, on tärkeää kääntyä heti lääkärin puoleen. Alle 3 kuukauden ikäinen, kuumeinen lapsi tulee viedä viipymättä lääkäriin.

Muiden virustautien tapaan myös RSV altistaa sairastuneen jälkitaudeille. Pienillä lapsilla RSV:n tyypillisiä jälkitauteja ovat välikorvatulehdus ja keuhkokuume.

Pienten lasten riskitekijät

Kaikki pikkulapset ovat alttiita RSV:n aiheuttamalle tulehdukselle, mutta erityisen alttiita RSV:n vakavalle tautimuodolla ovat alle vuoden ikäiset, pienikokoiset ja ennenaikaisina syntyneet lapset. Muita riskitekijöitä lapsilla ovat muun muassa sydämen ja hengitysteiden sairaudet. Suurin osa sairaalahoitoa vaativista RSV-tulehduksista todetaan kuitenkin perusterveillä, täysiaikaisina syntyneillä lapsilla.

RSV:n hoito ja ehkäisy pienillä lapsilla

Vauva pitämässä aikuisen sormesta kiinni.

RSV esiintyy kausiepidemioina talviaikaan. Tauti leviää pisara- ja kosketustartuntoina. Etenkin epidemia-aikana tartunnalta suojautumisessa tärkeää on hyvä käsihygienia ja vastuullinen sairastaminen.

Sairasta kotona

  • Yski ja aivasta nenäliinaan tai hihaan
  • Vältä turhia vierailuja ensimmäisten elinkuukausien ajan

RSV-tulehduksen hoitoon ei ole lääkettä, joten tautia hoidetaan oireiden mukaan. Pienet lapset voi kuitenkin suojata ennaltaehkäisevästi tartuntaa vastaan rokottautumalla tai lääkehoidolla. Ennaltaehkäisevä hoito antaa suojaa RSV:ltä aivan pienille lapsille. Lievä RSV paranee usein itsestään kotihoidossa, mutta vakava tautimuoto voi vaatia sairaalahoitoa etenkin pienten lasten kohdalla. 

Pienten lasten lisäksi RSV:n riskiryhmään kuuluvat ikääntyneet, joten oireisen on hyvä välttää vierailuja erityisesti hauraiden ikääntyneiden luona esimerkiksi hoivakodissa.

Näin suojaudut RSV-tartunnalta

Ikääntynyt pitelee pientä lasta.

Tunnetko RSV:n oireet ja hoidon?

RSV voi altistaa vakaville oireille.

Ikääntynyt mies niistää.

Mikä on RSV?

RSV on yleinen, hengitysteiden tulehduksia aiheuttava virus, jota esiintyy kaikissa ikäryhmissä.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.