Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Miten punkkitarkastus tehdään?

Punkki voi ryömiä vaatteissa tai iholla useita tunteja ennen kuin se pureutuu kiinni. Mikäli liikut alueella, missä esiintyy punkkeja, kannattaa punkkisyyni tehdä joka ilta.

Tutki huolellisesti koko vartalo, eritoten taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka. Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartaloon, joten hiuksiin ja korvantauksiin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota. Punkkitarkastukseen kannattaa pyytää apua, sillä punkki saattaa piileskellä vartalon kohdissa, joihin itse on vaikea nähdä.

 

Punkki voi myös kulkeutua sisätiloihin salakavalasti lemmikin välityksellä. Monet eivät edes huomaa punkin puremaa: Ennen kuin puutiainen alkaa imeä verta, se valuttaa sylkeä saaliiseensa väkäpäisen imukärsänsä kautta. Punkin sylki sisältää puudutusainetta, jonka vuoksi purema ei satu. Syljessä on myös veren hyytymistä estävää ainetta.

Löysitkö punkin? Lue kuinka punkki irroitetaan

Punkki lemmikillä?

Lemmikin punkkitartunnat ovat yleisiä. Lue lisää punkkien ehkäisemisestä eläimillä.

Mitä eroa on TBE:llä ja borrelioosilla?

Mitä eroa on TBE:llä ja borrelioosilla?

Punkkien eli puutiaisten levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus (TBE), eroavat selvästi toisistaan. Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE). Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta sitä vastaan ei voi suojautua rokottautumalla.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.