Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Onko TBE:n suhteen enää täysin turvallisia alueita?

Saaristomaisema, TBE

Suomessa on alueita, joissa puutiaisaivotulehdusvirusta on punkeissa runsaasti. Puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta esiintyi Suomessa vuosikymmenien ajan vain tietyissä paikoissa.

2000-luvulla on tullut joka vuosi ilmi uusia paikkakuntia, joissa on todettu TBE-tartuntoja, eikä enää voida varmasti sanoa ettei tietyllä alueella esiintyisi TBE-virusta. Kaikilla alueilla joilla puutiaisia esiintyy, saattaa olla myös TBE-virusta kantavia punkkeja. Ne tapaukset, joissa tartunnan saanut sairastaa vain lievän taudin, jossa on flunssan kaltaisia oireita, jäävät diagnosoimatta TBE-tapauksiksi, ja tällöin riskialuekarttakin jää vajaaksi.

Tunnettuja riskialueita ovat Ahvenanmaa, Turun ja Kotkan saaristot, Simo ja Parainen. Kansallisen rokotusohjelman ilmaisiin rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa tai Raahen edustalla Preiskarin saaressa sekä ne, jotka asuvat vakituisesti tai oleilevat ja liikkuvat luonnossa pikiä aikoja kesäaikana Paraisilla tai Simossa. Vakituisesti Ahvenanmaalla asuvat saavat myös ilmaiset ohjelmarokotteet.

Asiantuntijoiden mukaan riskialueilla ulkona liikkuvien ihmisten kannattaa harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. Myös muilla alueilla asuvien kannattaa miettiä rokottautumista TBE:tä vastaan, jos liikkuu lumettomaan aikaan metsässä tai muualla luonnossa.

TBE-riskialueita on myös yleisesti muualla Euroopassa. Matkailijoiden kannattaakin tarkistaa rokotussuojansa myös TBE:n osalta. Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa, TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta.

Tutustu TBE-tapausten esiintyvyyteen Suomessa

Matti Sorri sairastui TBE:hen

Katso kokemuksia TBE:stä.

TBE on pahimmillaan vakava sairaus, jolla voi olla pitkäkestoisia oireita.

Saaristomaisema.

Oleiletko TBE-riskialueella?

Puutiaisten määrä on kasvanut voimakkaasti Suomessa ja Euroopassa.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.