Onko TBE:n suhteen enää täysin turvallisia alueita?
Suomessa on alueita, joissa puutiaisaivotulehdusvirusta on punkeissa runsaasti. Puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta esiintyi Suomessa vuosikymmenien ajan vain tietyissä paikoissa.
2000-luvulla on tullut joka vuosi ilmi uusia paikkakuntia, joissa on todettu TBE-tartuntoja, eikä enää voida varmasti sanoa ettei tietyllä alueella esiintyisi TBE-virusta. Kaikilla alueilla joilla puutiaisia esiintyy, saattaa olla myös TBE-virusta kantavia punkkeja. Ne tapaukset, joissa tartunnan saanut sairastaa vain lievän taudin, jossa on flunssan kaltaisia oireita, jäävät diagnosoimatta TBE-tapauksiksi, ja tällöin riskialuekarttakin jää vajaaksi.
Tunnettuja riskialueita ovat Ahvenanmaa, Kotkan saaristo, Parainen ja Simo. Kansallisen rokotusohjelman ilmaisiin rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, jotka asuvat vakinaisesti tai pitkäaikaisesti loma-asunnoissa näillä alueilla. Riskialueisiin kuuluvat nykyään myös Espoon Suvisaaristo, Kemin eteläosat, Kustavi, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosa, alueita Lohjalla ja Kirkkonummella sekä osa Sipoon saaristoalueitta. Myös näillä riskialueilla asuvat tai oleilevat kuuluvat kansallisen rokotusohjelman piiriin.
Asiantuntijoiden mukaan riskialueilla ulkona liikkuvien ihmisten kannattaa harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. Myös muilla alueilla asuvien kannattaa miettiä rokottautumista TBE:tä vastaan, jos liikkuu lumettomaan aikaan metsässä tai muualla luonnossa.
TBE-riskialueita on myös yleisesti muualla Euroopassa. Matkailijoiden kannattaakin tarkistaa rokotussuojansa myös TBE:n osalta. Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa, TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta.