Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Punkit eläimillä

Koira suojattu, entä omistaja?

Näyttelypaikat, agilityradat sekä metsäkokeet ovat usein sellaisilla alueilla, joilla myös punkit viihtyvät. Kenttien reunustojen pitkä ruohikko ja esimerkiksi rantaheinikko ovat otollisia piilopaikkoja näille pienille pedoille. Koira- ja kissaihmiset ovat yleensä hyvin tietoisia punkkien lemmikille aiheuttamista haitoista ja kesäisin punkin poisto on usein jokapäiväistä puuhaa.

Punkit voivat tarttua lemmikin välityksellä.

Koirat ja kissat keräävät herkästi punkkeja ja voivat kantaa niitä mukanaan sisätiloihin. Kiinnittymätön puutiainen vaeltelee helposti vielä pitkään ja saattaa siirtyä esimerkiksi petivaatteisiin ja niistä ihmiseen. Jos puutiainen on jo kiinnittynyt eläimeen, on epätodennäköistä, että se irrottautuisi ja siirtyisi ihmiseen.

Lemmikin punkkitartuntoja voi ehkäistä erilaisilla kemiallisilla valmisteilla, kuten liuoksilla ja pannoilla.

Punkki koiralla.


Anaplasmoosi ja oireet koirilla

Harvinaista anaplasmoosia aiheuttava Anaplasma phagocytophilum -bakteeri tarttuu lähinnä koiriin, hevosiin, nautaeläimiin ja lampaisiin. Myös ihmisellä on havaittu yksittäisiä tapauksia, mutta ne ovat yleensä lieviä ja paranevat itsestään.

Anaplasmoosi eläimillä.

Anaplasmoosin yleisimmät oireet koiralla ovat kuume, väsymys ja syömättömyys. Ontuminen, jäykät liikkeet ja liikkumishaluttomuus ovat myös yleisiä oireita. Harvinaisempia oireita ovat runsas juominen ja virtsaaminen, yskä, hengitysvaikeudet, verenvuodot ja hermosto-oireet.

Oireiden perusteella on käytännössä mahdotonta tehdä diagnoosia, joten anaplasmoosin varmistamiseen tarvitaan eläinlääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen lisäksi laboratoriotutkimuksia. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla. Hoito tehoaa yleensä hyvin ja oireet lievittyvät muutamassa vuorokaudessa hoidon aloittamisesta. Anaplasmoosi ei yleensä kroonistu, kuten borrelioosille on tyypillistä. Taudista parantuneet koirat ovat kuitenkin alttiita uudelle tartunnalle.

Matkalla koiran kanssa?

Kesä on koiranäyttelyharrastajalle aktiivista aikaa. Koiran kanssa matkustaminen on varsin mutkatonta, jos on valmistautunut reissuun huolellisesti etukäteen.

Etenkin, jos käyt ulkomailla koiranäyttelyissä ja muissa koiraurheilutapahtumissa, sinun on syytä tutustua punkkien levinneisyyteen ja ennen kaikkea puutiaisaivokuumetta aiheuttavan TBE-viruksen esiintymisalueisiin. Koiranäyttelyiden suhteen suositulla Baltian alueella TBE:n riski on huomattavasti suurempi kuin Suomessa.

Tutustu TBE:n riskialueisiin Suomessa ja Euroopassa, ja katso, onko sinun syytä harkita rokottautumista puutiaisaivotulehdusta vastaan.

Matkalla Suomessa? Tarkasta riskialueet.

Suuntana Eurooppa? Tarkasta riskialueet.

Muut punkkien levittämät taudit eläimillä

Koko joukko mikrobeja borrelialajien ja TBE-viruksen (puutiaisaivokuumeviruksen) ohella voi tarttua puutiaisista eläimiin. Suomessa näitä ovat ainakin babesiat sekä mahdollisesti riketsiat ja coxiellat.

Kaikki koti- ja tuotantoeläimemme, joita puutiaiset pistävät, voivat saada puutiaisista myös mikrobitartuntoja. Koirilla, kissoilla, naudoilla ja hevosilla esiintyy tärkeinä puutiaisvälitteisinä kuumetauteina babesioosia ja anaplasmoosia. Ihmisillä nämä tartunnat ovat erittäin harvinaisia.

Miten punkkitarkastus tehdään?

Miten punkkitarkastus tehdään?

Tutustu kuinka punkkitarkastus tehdään ja mihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Mitä eroa on TBE:llä ja borrelioosilla?

Mitä eroa on TBE:llä ja borrelioosilla?

Punkkien eli puutiaisten levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus (TBE), eroavat selvästi toisistaan. Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin puutiaisaivotulehdus (TBE). Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta sitä vastaan ei voi suojautua rokottautumalla.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.