Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Pneumokokki ja tulehdukselliset sairaudet

Kroonisesta tulehdussairaudesta kärsivä saa pneumokokkitaudin muita helpommin. Yksi syy on lääkitys, joka heikentää vastustuskykyä.

Jos sairastat kroonista tulehduksellista sairautta, kuten nivelreumaa, Crohnin tautia tai haavaista paksusuolitulehdusta, riskisi sairastua pneumokokkitautiin on jopa nelinkertainen muihin samanikäisiin verrattuna.

Jos olet lisäksi yli 65-vuotias ja tupakoit, riskisi saada pneumokokkitauti kipuaa vielä suuremmaksi.

Pneumokokkitaudit alkavat yleistyä jo 50-vuotiailla. Influenssan ohella pneumokokkitaudit ovat merkittävimpiä vakavia infektiotauteja länsimaissa. Suojautumalla voit kuitenkin ehkäistä vakavia tartuntatauteja. 
 

Virusinfektiot altistavat pneumokokkitaudeille

Pneumokokki, Streptococcus pneumoniae, on bakteeri, joka leviää pisaratartuntana yskiessä, aivastaessa tai pintojen kautta. Jos tulehduksellinen sairaus heikentää vastustuskykyä, pneumokokkibakteerit voivat aiheuttaa vakavankin taudin.

Pneumokokkitautien esiintyvyyspiikki osuu talven influenssa-aaltoon, mikä kertoo pneumokokkien yhteydestä virustauteihin. Pneumokokkitaudin voi kuitenkin saada ympäri vuoden.

Kroonisen sairauden hoito ehkäisee pneumokokkitauteja

Kun hoidat kroonista tulehduksellista sairauttasi hyvin, ehkäiset pneumokokkitautien tarttumista. On tärkeää ottaa lääkärin määräämät lääkkeet ja käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa. Pneumokokki-infektio voi vaikeuttaa tulehduksellisia sairauksia.

Suojautumisessa tärkeää on hyvä käsihygienia, monipuolinen ruokavalio ja riittävä lepo. Pneumokokkitauti, esimerkiksi keuhkokuume, vie voimat ja vaikeuttaa arjesta selviytymistä. Pahimmillaan keuhkokuume voi viedä pitkäksi aikaa huonoon kuntoon, johtaa sairauslomiin ja jopa sairaalahoitoon.

Onko sinulla suurempi riski sairastua pneumokokkitautiin?

Lue: Kuka on riskissä sairastua?

 

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.