Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Pneumokokki ja krooniset keuhkosairaudet

Krooniset keuhkosairaudet altistavat pneumokokkitaudeille – erityisesti influenssan jälkeen.

Krooniset keuhkosairaudet moninkertaistavat riskin sairastua pneumokokkitautiin. Myös toipuminen on hitaampaa kuin perusterveillä ihmisillä.

Kärsitkö keuhkosairaudesta?

Jos sinulla on krooninen hengityselinsairaus, kuten astma, keuhkoahtaumatauti tai keuhkolaajentuma, riskisi sairastua pneumokokkitauteihin voi olla jopa kuusi kertaa suurempi kuin terveillä saman ikäisillä. Jos sen lisäksi tupakoit, riskisi nousee tätäkin korkeammaksi.

Krooniset keuhkosairaudet vaurioittavat keuhkoja. Siksi pneumokokkitaudit puhkeavat keuhkosairaille tavallista herkemmin, ja niistä toipuminen on vaikeampaa.

Pneumokokkitauti tulee usein influenssan jälkiseuraamuksena. Länsimaissa pneumokokkitaudit ja influenssa ovat yleisimpiä vakavia infektiotauteja. Pneumokokkisairaudet alkavat yleistyä jo 50 vuoden iässä, mutta suojautumalla voit ennaltaehkäistä niitä, ylläpitää terveyttäsi ja elää mielekästä arkea.

Heikko vastustuskyky altistaa pneumokokille

Pneumokokki on bakteeri, joka elää terveen ihmisen nenänielussa aiheuttamatta sen suurempaa harmia. Jos vastustuskyky heikkenee esimerkiksi keuhkosairauden myötä, pneumokokkibakteeri voi muuttua harmittomasta vaaralliseksi.

Kroonisen keuhkosairauden hyvä hoito ehkäisee pneumokokkitauteja. Siksi on tärkeää noudattaa lääkärin määräämää lääkitystä ja käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa.

Pneumokokki-infektio voi vaikeuttaa keuhkosairauden oireita

Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume voi viedä voimia ja rajoittaa sekä hankaloittaa jokapäiväistä elämää ja arkea merkittävästi. Se voi johtaa pitkiin sairauslomiin ja viedä jopa sairaalahoitoon. Keuhkokuumeen myötä voit jäädä pitkäksi aikaa paitsi arjen pienistä iloista.

Rokottautuminen tuo suojaa

Rokottautuminen on tutkittu tapa ehkäistä pneumokokkitauteja. Se ei kuitenkaan tuo täydellistä suojaa esimerkiksi keuhkokuumeelta, koska sitä aiheuttavat myös muut bakteerit ja virukset.

Rokottautumisesta kannattaa keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa. Alle viisivuotiaat lapset rokotetaan rokotusohjelman puitteissa neuvoloissa, mutta aikuisten täytyy huolehtia suojautumisestaan itse. Koska influenssa ja pneumokokkitaudit kulkevat käsikkäin, kannattaa harkita rokottautumista molempia vastaan.

Mitä useampi ihminen rokottautuu, sitä parempi laumasuoja saavutetaan. Tällöin entistä suurempi osa ihmisistä välttää ikävän pneumokokkitaudin. Myös tämän vuoksi rokottautumista kannattaa harkita.

 

Onko sinulla suurempi riski sairastua pneumokokkitautiin?

Lue lisää: Kuka on riskissä sairastua?

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.