Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Miten suojaudun pneumokokilta?

Kuinka suojautua pneumokokilta? Leviäminen tapahtuu pisara- ja käsikosketuksen välityksellä. Tästä syystä hyvä käsihygienia on tärkeässä roolissa pneumokokkibakteerien torjumisessa. Tiesitkö muuten, että ihmisillä on suurempi riski levittää taudinaiheuttajia kättelemällä kuin suutelemalla?

Katso videotietoisku pneumokokilta suojatumisesta tästä
 

Arkiset konstit pneumokokkitaudeilta suojautumiseen

Arjessa paras tapa suojautua taudinaiheuttajilta, myös influenssalta ja pneumokokilta, on hyvä käsihygienia ja terveelliset elintavat. Käsienpesulla on suuri merkitys suojautumisessa, koska pneumokokkibakteeri ja influenssavirus tarttuvat pisaratartuntana pintojen ja käsien välityksellä. Monet ruuhkaiset, julkiset paikat lisäävät tarttumisriskiä. Liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla on suuri vaikutus terveyteen. Riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin voit pienentää myös:

  • lopettamalla tupakoinnin

  • käyttämällä alkoholia vain kohtuudella

  • huolehtimalla influenssarokotuksista

  • perussairauksien hyvällä hoidolla

Riskitekijät

 

Rokottautuminen pneumokokkia vastaan

Yksi tapa suojautua pneumokokkitaudeilta on rokottautuminen. Lapsilla pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja annetaan neuvolassa.

Katso, ketkä ovat suuremmassa riskissä sairastua pneumokokkitautiin

Aikuisten pneumokokkirokotukset

Aikuisena rokottautumisesta huolehtii aikuinen itse. Kutsumattomat pneumokokkivieraat pysyvät aikuisista loitommalla yhdellä kertarokotuksella. THL suosittelee riskiryhmiin kuuluville ensisijaisesti konjugaattirokotetta (PCV13). Näyttö konjugaattirokotteiden tehosta on kiistaton.

Aikuisten on huolehdittava rokottautumisestaan itse

Kysy lisää rokotustarpeestasi lääkäriltä. Rokottautuminen ei suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, aivokalvotulehduksilta eikä yleisinfektioilta. Niitä aiheuttavat monet bakteerit ja virukset.

Lue lisää pneumokokkirokotteista: https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/pneumokokkirokotteet

Miten ja missä rokottautua?

  • Ota yhteyttä terveysasemaan keskustellaksesi rokotustarpeestasi.
  • Jos lääkäri on tunnistanut pneumokokkirokotustarpeesi, hän määrää sinulle rokotteen. Käy apteekissa lunastamassa resepti.
  • Varaa aika rokotukseen terveydenhoitajalta.

Yksinkertaisimmillaan voi rokottautua yhdellä ja samalla käynnillä, esim. yksityisellä lääkäriasemalla tai työterveyshuollossa. Rokottautuminen pneumokokkitauteja vastaan onnistuu useilla paikkakunnilla myös influenssarokottautumisen yhteydessä. Kysy lisää omalta terveysasemaltasi tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

Keskustele lääkärisi kanssa pneumokokkirokotteesta

 

Löydä lähin rokotuspisteesi ja varaa aika

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.