Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Mikä on RSV?

RSV eli respiratory syncytial virus on yleinen, hengitysteiden tulehduksia aiheuttava virus, jota esiintyy kaikissa ikäryhmissä. Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV oireilee usein lievästi. Virus aiheuttaa hengitysteiden tulehduksen, jonka oireet ovat tavallisen flunssan kaltaisia, kuten nuhaa, kurkkukipua ja toisinaan kuumetta.

Lieväoireinen RSV-tauti paranee yleensä itsestään ja sen hoidoksi riittää lepo. RSV:n riskiryhmiin kuuluville virus voi kuitenkin aiheuttaa vaikeita oireita, jotka vaativat pahimmillaan sairaalahoitoa.

Lue lisää RSV:n oireista

Miten RSV tarttuu?

RSV:n voi sairastaa useita kertoja elämänsä aikana. Se leviää tehokkaasti pisaratartuntana, esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa ja kosketuksen kautta. RSV-taudin itämisaika on 4–5 päivää ja tulehdus voi tarttua noin viikon ajan sen alkamisen jälkeen.

Mies niistämässä.

Kanssaihmisten ja itsensä suojaaminen RSV-tartunnalta perustuukin pitkälti hyvään käsihygieniaan ja siihen, että sairastaa kotona. Rokottautuminen on yksi tapa suojautua.

Näin suojaudut RSV-tartunnalta

RSV:n esiintyvyys Suomessa

RSV-tartuntoja esiintyy Suomessa epidemioina etenkin talvikuukausina. Suurin osa tautitapauksista todetaan vuodenvaihteen tienoilla. Epidemiakauden ulkopuolella RSV on harvinainen. Epidemian laajuus vaihtelee vuosittain. Ennen COVID-19-pandemiaa RSV-epidemia Suomessa oli joka toinen vuosi laaja ja joka toinen vuosi pienempi.

Vuosina 2018–2022 Suomessa raportoitiin 4000–8000 vuosittaista RSV-tapausta. On kuitenkin hyvä muistaa, että nämä luvut kuvaavat vain laboratoriovarmistettuja tapauksia. Suurin osa RSV-tartunnoista sairastetaan kotona eikä tautitapauksia useimmiten testata, joten tarkkaa tietoa Suomen tapausmääristä ei ole saatavilla. Oireiden perusteella RSV:tä ei voi erottaa muista hengitysteiden oireita aiheuttavista tulehduksista.

RSV:n riskiryhmät

Vaikean RSV-taudin riskiryhmiin kuuluvat pienet lapset, ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vaikean hengitysteiden tulehduksen riskitekijöitä. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Immuunipuutos
  • Keuhkojen ja sydämen toimintahäiriöt
  • Heikko yleiskunto
  • Ennenaikainen syntymä

Vaikea RSV-tauti aiheuttaa alempien hengitysteiden tulehdusta, keuhkokuumetta ja lapsilla bronkioliittia eli keuhkoputkien ja keuhkokudoksen tulehdusta. Riskiryhmien suojaamiseksi tartunnalta on tärkeää olla vierailematta flunssaoireisena ikäihmisten tai pienten lasten luona, sillä oireiltaan RSV ei eroa muista hengitystieinfektioista.

Lue lisää ikääntyneiden RSV:stä ja tautitaakasta

Lue lisää pienten lasten RSV:stä

RSV:n jälkitaudit

Virustaudeille tyypilliseen tapaan myös RSV voi aiheuttaa kaikenikäisille ikäviä jälkitauteja. Lapset RSV altistaa välikorvatulehdukselle ja keuhkokuumeelle, aikuiset erityisesti keuhkokuumeelle. Keuhkokuume voi tulla myös RSV-tartunnan jälkitautina, jonka aiheuttaa pneumokokki tai jokin muu bakteeri.

Lue lisää pneumokokista

Vauva ja äiti.

RSV pienillä lapsilla

Pikkulapset ovat erityisen alttiita vakavalle RSV-taudille.

Ikääntynyt nainen niistää.

RSV ikääntyneillä

Ikääntyminen altistaa RSV:n aiheuttamalle vakavalle tautimuodolle.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.