Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

RSV ikääntyneillä

RSV:tä (respiratory syncytial virus) esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä, mutta iän karttuminen altistaa RS-viruksen aiheuttamalle vakavalle tautimuodolle. Ikääntyessä ihmisen immuunijärjestelmä heikkenee, mikä altistaa erilaisille taudinaiheuttajille – myös RSV:lle. Tutkimuksissa 60-vuotiaat ja sitä vanhemmat nousevatkin esiin RSV:n erityisenä riskiryhmänä.

Iän lisäksi riskiin sairastua vakavaan RSV-tautiin vaikuttavat tietyt perussairaudet, kuten keuhkoahtaumatauti ja sydämen vajaatoiminta. Myös immuunipuutos altistaa vakavalle RSV-taudille.

Mikä on RSV?

Ikääntyneet ja RSV

Lieväoireisen RVS-tartunnan oireet

Lieväoireinen RSV-tartunta ikääntyneillä on oireiltaan kuin tavallinen flunssa. Oireisiin kuuluu nuhaa, kurkkukipua ja toisinaan kuumetta. Ikääntyneillä RSV voi kuitenkin aiheuttaa vaikean alempien hengitysteiden tulehduksen.

Sen oireisiin kuuluvat:

  • Yskä
  • Hengenahdistus
  • Lämpöily

Vakavan RVS-taudin oireet

Vakavalle RSV-taudille ikääntyneen altistaa etenkin heikentynyt peruskunto. Pahimmillaan RSV-tartunta voi kehittyä keuhkokuumeeksi. Oireiden perusteella RSV:tä ei voi erottaa muista hengitysteiden tulehduksien aiheuttajista, kuten influenssasta. RSV altistaa muiden virustautien tapaan myös jälkitaudeille. Aikuisilla ja ikääntyneillä RSV:n tyypillinen jälkitauti on bakteerin, esimerkiksi pneumokokin, aiheuttama keuhkokuume.

Mikä on pneumokokki?

Ikäihmisten RSV:n hoito ja ehkäisy

RSV esiintyy kausiepidemioina. Suomessa epidemia ajoittuu talvikuukausille ja eniten tartuntoja todetaan vuodenvaihteen molemmin puolin. Koska RSV leviää pisara- ja kosketustartuntoina, ovat esimerkiksi ikäihmisten hoitolaitokset erityisen alttiita epidemioille.

Nainen viltin alla niistämässä.

Lieväoireinen tauti paranee yleensä itsekseen kotihoidolla. Vaikea tautimuoto voi kuitenkin viedä ikääntyneen sairaalahoitoon. RSV:n hoitoon ei ole lääkettä, vaan tartuntaa hoidetaan oireiden mukaan.

RSV:tä vastaan voi kuitenkin rokottautua. Rokottautuminen suojaa ikääntynyttä tartunnalta ainakin yhden epidemiakauden yli. Omasta tai läheisensä rokotustarpeesta on syytä keskustella lääkärin kanssa.

Miksi rokottautua?

RSV:n, kuten muidenkin hengitysteiden tulehduksien, leviämisen ehkäisyssä erityisen tärkeää on huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja sairastaa vastuullisesti. Etenkin koululaisten ja päiväkoti-ikäisten lasten vierailleissa on hyvä muistaa, miten hengitysteiden tulehduksilta suojaudutaan.

  • Sairasta kotona
  • Yski ja aivasta nenäliinaan tai hihaan
  • Vältä oireisena vierailuja RSV:n riskiryhmiin kuuluvien luona

Näin suojaudut RSV-tartunnalta

Ikääntynyt pitelee pientä lasta.

Tunnetko RSV:n oireet ja hoidon?

RSV voi altistaa vakaville oireille.

Ikääntynyt mies niistää.

Mikä on RSV?

RSV on yleinen, hengitysteiden tulehduksia aiheuttava virus, jota esiintyy kaikissa ikäryhmissä.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.