Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Tietoa meningokokista

Meningokokki, Neisseria meningitidis, on bakteeri, joka voi pahimmillaan aiheuttaa aivokalvontulehdusta eli meningiittiä tai yleistyneen bakteeri-infektion eli sepsiksen. Meningokokki asustaa ihmisen nielussa ja arviolta noin 10 % väestöstä kantaa sitä ilman oireita. Meningokokin aiheuttamat vakavat taudit ovat hyvin harvinaisia, esimerkiksi vuonna 2022 Suomessa todettiin vain 7 tautitapausta.

Meningokokki voi aiheuttaa infektion minkä ikäiselle henkilölle tahansa, mutta eniten tautitapauksia on pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Kuten useat muutkin bakteerit, myös meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen (mm. niistäminen, aivastaminen). Läheinen kontakti, esimerkiksi asuminen samoissa tiloissa, yhteisten ruokailuvälineiden käyttö tai suuteleminen, on edellytys tartunnan saamiselle. Elimistön ulkopuolella meningokokkibakteeri kuolee nopeasti. 

Meningokokkibakteereja on useita eri ryhmiä, joita kutsutaan seroryhmiksi. Merkittävimmät meningokokkitauteja aiheuttavat seroryhmät ovat A, B, C, W ja Y.

Tautimuodot

Joskus harvoin meningokokkibakteeri pääsee limakalvoilta elimistöön aiheuttaen tulehduksen. Tällöin puhutaan invasiivisista meningokokkitaudeista. Meningokokin aiheuttamat vakavat infektiot ovat ennalta arvaamattomia, nopeasti eteneviä ja mahdollisesti henkeä uhkaavia. Aivokalvotulehdus on yleisempi kuin vakava yleisinfektio. Yleisinfektio ja aivokalvotulehdus voivat olla samalla potilaalla yhtäaikaisesti.

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.