Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Koronalta suojautuminen

SARS-CoV-2-virus leviää erityisesti lähikontaktissa pisaratartuntana, kun virusta kantava henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua lähikontaktissa myös kosketuksen välityksellä tai ilmaan jäävien aerosolien kautta. Myös eri virusvarianttien tartuttavuudessa on havaittu eroja.

Kuinka suojautua?

Suurten ihmisjoukkojen välttäminen sekä turvaväleistä huolehtiminen ehkäisevät viruksen etenemistä.

Tärkeä keino välttää virustartuntaa on kasvomaskin käyttö erityisesti tiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maski ehkäisee pisaroiden leviämistä ympäristöön tartunnan saaneesta henkilöstä ja estää ympäristössä leijuvien, virusta kantavien pisaroiden ja aerosolien pääsyä hengitysteihin. Usein toistuva ja huolellinen käsien pesu saippualla on tärkeää kaikkien tartuntatautien torjunnassa. 

Käsienpesuohje.

Rokottautuminen

Koronavirusrokotteet ehkäisevät Covid-19-taudin vakavia muotoja ja niihin liittyviä kuolemia. Lisäksi rokote suojaa taudin lieviltä muodoilta ja vähentää taudin tartuttavuutta.

Uusien varianttien ilmaantuessa ja levitessä rokotteiden vaikuttavuus voi muuttua. Tämän vuoksi yksittäisten rokotteiden tehoa kaikkia variantteja vastaan ei pystytä vielä arvioimaan. Suomessa Covid-19-rokotussuosituksia päivitetään epidemiatilanteen mukaan.

Katso ajankohtaiset rokotussuositukset THL:n sivuilta

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.