Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Yleistä tietoa rokotteista

Tiivistetysti rokote antaa suojan taudinaiheuttajaa vastaan. Rokotuksessa elimistöön johdetaan antigeeni tai antigeenejä, jotka stimuloivat elimistön omaa puolustusjärjestelmää tuottamaan vasta-aineita taudinaiheuttajaa vastaan. Näin rokotetun oma elimistö kehittää immuniteettiä kyseistä tautia kohtaan.

 

Mitä rokote sisältää

Rokotteen tärkein ainesosa on vaikuttava aine eli antigeeni. Sen lisäksi rokotteessa on apuaineita, joita tarvitaan mm. rokotteen tehon ja säilyvyyden parantamiseksi. Tärkein apuaine on vesi, johon rokotteiden muut aineosat on liuotettu. Osassa rokotteista on lisäksi tehosteaineita eli adjuvantteja, jotka parantavat rokotteen antamaa suojaa.

 

Miten rokote toimii

Rokotettaessa ihmisen elimistöön saatetaan heikennettyjä taudinaiheuttajia. Ihminen ei sairastu, vaan vastustuskyky reagoi, immuunijärjestelmä tunnistaa taudinaiheuttajat elimistölle vieraiksi ja immuunivaste käynnistyy. Syntyy muistisoluja, ja kun elimistö kohtaa taudinaiheuttajan seuraavan kerran, muistisolut aktivoituvat ja tuhoavat taudinaiheuttajan. Toisissa rokotteissa on eläviä, heikennettyjä taudinaiheuttajia, jotka aiheuttavat rokotusreaktiona yleensä oireettoman tai lieväoireisen taudin. Näin saatu vaste on yleensä pitkäaikainen jo kerta-annoksella. Ne rokotteet, joissa ei ole eläviä taudinaiheuttajia, eivät voi aiheuttaa itse tautia. Näiden rokotteiden tehoa ylläpidetään tehosteannoksilla.

 

Lisätietoa rokotteen toimintamekanismista

https://areena.yle.fi/1-4209286

https://www.slideshare.net/THLfi/miten-rokottaminen-suojaa-yksil

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.