Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close

Löydä lähin rokotuspisteesi
ja varaa aika

Keskustele rokotustarpeestasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Rokotteet ovat osa terveydestä huolehtimista

Suomen kansallisen rokotusohjelman ansiosta monia, vaarallisia sairauksia kuten tuhkarokkoa, poliota ja kurkkumätää ei juuri enää tavata Suomessa. Aikuisten on kuitenkin muistettava itse huolehtia terveydestään ylläpitämällä rokotussuojaansa , jotta lapsuudesta asti  saatu suoja säilyy. 

Nykyään on lisäksi saatavilla rokotusohjelman ulkopuolisia rokotteita, joilla voi täydentää omaa rokotussuojaansa. Täydentäviä rokotteita voi olla syytä harkita esimerkiksi iän, matkustamisen tai tietyn perussairauden vuoksi. Paitsi itse sairauksilta, rokotteet suojaavat myös jälkitaudeilta, jotka joskus saattavat olla jopa itse sairauksia vakavampia.

 

Ehkäise ennakkoon

Rokottautumista voisi verrata vaikka turvavyöhön tai pyöräilykypärään. Turvavyö napsautetaan kiinni ja kypärä laitetaan päähän, vaikka varmasti ei ole tarkoitus joutua onnettomuuteen. Jos sitten vahinko sattuukin, ne suojaavat käyttäjäänsä. Mutta vain silloin, kun turvavyö on kiinni tai kypärä päässä. Samaa pätee rokotteisiin - ne tarjoavat suojaa näkymätöntä ja vielä realisoitumatonta uhkaa vastaan. Parhaimmillaan ne osoittavat tehonsa kun niiden olemassaoloa ei edes muista.

 

Matkalle menossa?

Ulkomaille lähdettäessä moni tutustuu kohteen rokotussuosituksiin ja hyvä niin, sillä jo ihan lähialueilla Euroopassa on monia tauteja, joita ei Suomessa tavata ollenkaan tai riski on rajoittunut tietyille maantieteellisille alueilla. Esimerkiksi puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä tavataan kaikkialla Baltian maissa sekä laajoilla alueilla Keski-Euroopassa. Afrikan meningiittivyöhykkeelle matkustavan on syytä harkita rokottautumista meningokokkia vastaan.

 

Entä jos olen vain kotona?

Rokotesuojasta ja sen ylläpidosta on hyvä huolehtia, vaikka ei liiemmin matkustelisikaan. Esimerkiksi hengenvaarallista jäykkäkouristusta eli tetanusta aiheuttavaa bakteeria on kaikkialla maaperässä. Tartunnan voi saada mm. eläimen puremasta tai haavaan menneestä mullasta tai hiekasta. 

Suomessa myös pneumokokkibakteeri on merkittävä taudinaiheuttaja erityisesti 65 vuotta täyttäneillä ja henkilöillä, joilla on tietty perussairaus. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume tai aivokalvotulehdus voi olla hyvinkin vakava tauti. Lapset saavatkin jo nykyään rokotteen pneumokokkia vastaan neuvolassa. Suurentuneessa riskissä olevien aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisesta pneumokokkia vastaan.

 

Testaa oma rokotussuojasi osoitteessa  https://www.rokotustieto.fi/

Tiedätkö oman rokotesuojasi?

Aikuisten tulee itse huolehtia rokottautumisestaan.